airport_transferbarbathtubbusiness_facilitieschild_activitieschildcareconnecting_roomcribsfree_wifigymhot_tubinternetkitchennon_smokingpetpoolresturantski_in_outski_shuttleski_storagesmoking_areaspastar
Sign In
Sections
Follow Us
© Francis Pelletier
© Francis Pelletier
add to wishlistsCreated with Sketch.

This Beautiful 'Bird Hut' Retreat Is Perched High Among the Trees

Picture of Charlotte Luxford
Home & Design Editor
Updated: 26 June 2017
Formerly a humble shed owned by a lumberman, this cool, contemporary retreat in the heart of a forest is designed to connect with its natural habitat, stretching over three floors.
© Francis Pelletier

The one-storey shack in Quebec was converted into ‘La Colombière’ (meaning ‘Dovery’) by YH2 Architecture to provide a restful space that the owners could escape to when they wanted to enjoy the tranquility of the forest.

© Loukas Yiacouvakis

To ensure that its natural habitat remained preserved, the footprint of the building remains true to the original, building upwards rather than outwards, mimicking the growth of the trees that surrounds the plot. By doing this, the architects managed to ensure that none of the trees were cut down, nor any heavy machinery used throughout the process.

© Francis Pelletier
© Francis Pelletier

To help the new 120 square-metre property blend into its surroundings, the building has been clad in dark cedar timber shingles, while inside the building is painted a crisp, contrasting white.

© Francis Pelletier
© Francis Pelletier

The jewel in the crown of the building is essentially the ‘bird’s nest‘, an intimate nook with a huge picture window and covered terrace that looks directly out to the tree canopies beyond, offering a calm, contemplative space for people to relax in.

© Francis Pelletier
© Francis Pelletier

The ground level is a light and airy open-plan space with floor-to-ceiling windows and doors that lead directly out to the forest. The house is punctuated by glazing, especially up the stairwell, offering glimpses of the lush greenery beyond while also letting in as much natural daylight as possible.

© Francis Pelletier
© Francis Pelletier

Black-framed windows contrast with the white interior, while honey-coloured timber adds warmth against the raw concrete floors on the ground floor. The decor is pared-back and minimalist to ensure the sole focus is on the surrounding forest.

© Francis Pelletier

YH2 Architecture won an award from the Ordre des architectes du Québec for the project in 2015.