airport_transferbarbathtubbusiness_facilitieschild_activitieschildcareconnecting_roomcribsfree_wifigymhot_tubinternetkitchennon_smokingpetpoolresturantski_in_outski_shuttleski_storagesmoking_areaspastar
Sign In
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts
Save to wishlist

An Architect Firm is on a Mission to Save Old Shacks like this Stunning Home

Picture of Charlotte Luxford
Home & Design Editor
Updated: 2 April 2017
Austin Maynard Architects’ motto is: “There are too many beautiful old shacks being demolished, and Austin Maynard Architects won’t be part of it.” It is this belief that led the team to help a couple transform their beloved beach shack in Lorne, Victoria into the perfect home with incredible sea views.
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

It was the aspiration of many Australians in the post-war period to own a bush/beach shack as well as their suburban homes, which enabled them to escape ‘keeping up with the Joneses’ for a while and drop their social persona. However, as society has shifted and the demand for housing increases, many of these shacks are slowly being demolished to make way for brand-new homes.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

“Modest, humble shacks are being replaced with incongruous and unnecessary McMansions,” comments Austin Maynard Architects. “Through this process we not only lose important parts of our built heritage, we also lose a significant part of our social and emotional diversity. We lose parts of ourselves.”

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The company strives to extend, refurbish and renovate the existing shacks rather than simply knock them down. The homeowners of Dorman House were on the same wavelength when they approached Austin Maynard Architects to help make the most of their shack, set in bushland near the ocean.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

According to the firm, they asked: “how could we add a clear and elevated view of the ocean without demolishing, damaging or dominating our beloved shack?” Austin Maynard Architects’ response was to create a finely crafted timber box that hovers over the existing building, which has been designed to weather and age to blend in with the surrounding landscape.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The extension contains the kitchen, dining and living room, which is accessed via a spiral staircase. The main living spaces were moved to the upper floor to make the most of the sea views, but it’s hardly a white sterile box – the new space is flooded with light and has been lined with silvertop ash, which adds warmth and character to the building.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Full-height windows on the northern side of the living space slide open to allow in the sea breezes, while the screening, required in bushfire zones to stop burning embers from spreading fire, acts as a balustrade.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Downstairs, the old kitchen was transformed into a second bathroom and laundry area, and what was originally going to be a rumpus room is now the couple’s bedroom as they loved the space so much, which has huge sliding doors. Despite these changes, the original shack was merely tidied up and repainted so that its charm and history was maintained.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Austin Maynard Architects were mindful of being sustainable throughout the process – the greatest challenge was to create big vistas without compromising on thermal efficiency. This is why most of the glass faces north and all the windows are double glazed, plus the canopy above the glazing shields the interior from summer sun, yet still achieves optimal passive solar gain in winter.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The old timber decking was also salvaged and reused internally, while a large water tank harvests rainwater to flush toilets and water the garden.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Austin Maynard Architects’ sensitive renovation project shows just what can be achieved with a bit of respect, patience and thoughtful building practices, meaning this couple who own this shack managed to keep the home they loved while also making it even better in the process.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts