airport_transferbarbathtubbusiness_facilitieschild_activitieschildcareconnecting_roomcribsfree_wifigymhot_tubinternetkitchennon_smokingpetpoolresturantski_in_outski_shuttleski_storagesmoking_areaspastar
Sign In
© Iwan Baan
© Iwan Baan
Save to wishlist

A New Cutting-Edge Maggie's Centre Opens in the Heart of Historic London

Picture of Charlotte Luxford
Home & Design Editor
Updated: 20 December 2017
Maggie’s Centres are synonymous with innovative architectural designs and this latest venture by Steven Holl Architects is no different. Surrounded by medieval history, this striking design sits adjacent to St Bartholomew’s Hospital (the oldest hospital in London), serving as an inviting community space for cancer patients and their family and friends.

Designed as a ‘vessel within a vessel within a vessel’, the new building aims to reference and respect St Barts’ historic roots, which was founded in 1123. The structure is made from a branch-like concrete frame, while the exterior is clad in matt-white glass with coloured detailing that recalls ‘neume notation’ of medieval music of the 13th century, according to the architects.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

The new three-storey Maggie’s Centre replaces a 1960s extension to the North Wing of the hospital, with the concept of an ‘urban townhouse’ taking its place. The centre sits opposite the 17th-century stone building by James Gibbs, famed for its William Hogarth-designed staircase in the ‘Great Hall’.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Maggie’s chief executive Laura Lee said: ‘The centre helps us to extend maggie’s vital practical and emotional support to more people across the capital. Steven Holl’s design is a perfect blend of old and new and sits beautifully next to the historical hospital site. With its coloured glass and peaceful roof garden, designed by Darren Hawkes, I am sure the centre will provide a safe haven for people living with cancer and their family and friends across the East of London.’

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Inside, the centre is light and bright, with a staircase crafted from perforated bamboo spiralling upwards, connecting the open-plan spaces on each of the three floors. The sensual interior lighting, coloured lenses and translucent white glass of the building’s facade presents ‘a new, joyful, glowing presence on this corner of the great square of St Barts Hospital’, according to Steven Holl Architects.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

At the top of the building sits a tranquil roof garden with flowering trees, providing a calm space for people to meet or relax. This opens onto a spacious room that can be used for Tai Chi, yoga, social gatherings and other activities.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

There are currently 20 Maggie’s centres in the UK, with 28,000 people diagnosed with cancer in London every year. The new addition will help provide the free practical, emotional and vital social support that’s needed by those living with cancer.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

To see more of Steven Holl’s work, click here; to read more about Maggie’s Centres and how Maggie’s can help, read more here.